arrow_back

Den Helder: in 2022 15 procent minder energieverbruik ten opzichte van 2018

Als je met de auto 428 keer om de aarde reist, stoot je net zoveel CO2 uit als de gemeente Den Helder, Den Helder Airport, Port of Den Helder en Willemsoord BV samen in 2018.

Dat bleek donderdagmorgen op het Helderse stadhuis op Kooypunt waar de gemeente en de verbonden partijen het certificaat CO2 Prestatieladder niveau 3 ontvingen. ,,Dat betekent dat wij onder meer in kaart hebben gebracht wat ons energieverbruik is en hoeveel CO2 wij gezamenlijk uitstoten’’, zegt milieuwethouder Remco Duijnker. Het verbruik en de uitstoot zijn berekend op basis van gegevens uit 2018: onder meer het aantal autoritten, vliegreizen, het verbruik van stroom en gas per gebouw, brandstofverbruik, openbare verlichting, ov-reizen.


Nulmeting

,,Dat is de nulmeting’’, zegt Duijnker. ,,Het geeft inzicht in ons energieverbruik en is een hulpmiddel voor het nemen van maatregelen om het energieverbruik en de uitstoot van CO2 te verminderen. En het geeft aan dat we serieus bezig zijn met het uitvoeren vann de opdracht die de gemeenteraad ons heeft gegeven: energieneutraal in 2040. Bovendien geven we het goede voorbeeld aan onze inwoners en aan andere gemeenten en partners waar wij mee samenwerken.’’


De gemeente, Port of Den Helder, Den Helder Airport en Willemsoord BV gaan plannen opstellen om het energieverbruik te vergroenen en de CO2-voetafdruk te verkleinen. In 2022 moet het energieverbuik met 15 procent verminderd zijn ten opzichte van 2018. Het verduurzamen van sportcomplexen, het gebruik van groene stroom en slimme meters moeten daaraan bijdragen.


Primeur

Den Helder heeft met het certificaat overigens een primeur. ,,Het is de eerste gemeente in de provincie Noord-Holland met dit certificaat’’, zegt Bart Stam van het Nederlands Certificatie Kantoor in Beverwijk. Het NCK heeft de certificering begeleid. Stam vond het een interessante klus: ,,We hebben zo’n traject ook begeleid voor andere gemeenten en organisaties. Maar omdat in Den Helder ook de verbonden partijen van de gemeente erbij betrokken waren, was dit een echte uitdaging.’’


De Helderse partijen gaan nu in kaart brengen wat hun verbruik en CO2 uitstoot in 2019 zijn geweest. Om voor certificaat niveau 4 en 5 van de CO2 Prestatieladder in aanmerking te komen, moeten ook bijvoorbeeld leveranciers hun CO2-uitstoot in kaart hebben gebracht en daar maatregelen nemen om die te verminderen.


foto: Mediahuis

Prev:
Next: