arrow_back

IT-concern Bechtle: samenwerking met entiteiten cruciaal om doelstellingen te bereiken

Het van oorsprong Duitse IT-concern Bechtle is onlangs gecertificeerd op niveau 3 van de CO2-Prestatieladder. De activiteiten van de organisaties die onder Bechtle vallen, variëren van het ontwikkelen van een draadloze IT-infrastructuur tot digitale werkplekken. Met een certificaat op de Ladder streeft Bechtle niet alleen naar structurele CO2-reductie, maar ook naar een betere samenwerking met al zijn entiteiten om gezamenlijke duurzaamheidsdoelen te behalen.

Vraag naar duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen in aanbestedingen neemt toe

De bedrijven van Bechtle zijn actief in de zakelijke IT-markt en hebben wereldwijd 70.000 cliënten in zowel de publieke als commerciële sector. Voor de publieke sector werkt Bechtle in aanbestedingstrajecten. De organisaties merken dat er in de uitvraag van aanbestedingen voor IT-projecten een toenemende vraag is naar duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Met een certificaat op de CO2-Prestatieladder versterkt Bechtle daarom niet alleen zijn marktpositie in de aanbestedingen, maar bevestigt het IT-concern ook dat duurzaamheid in zowel zijn bedrijfsvoering als in projecten centraal staat. Bechtle zegt dan ook voortaan de CO2-Prestatieladder te implementeren in al zijn inschrijvingen op aanbestedingen.

“Voor de CO2-Prestatieladder hebben wij twee organisaties laten certificeren, namelijk Bechtle Holding en Bechtle Management”. Zo vertelt Janine Krijger, project manager bij Bechtle Management. “Onder deze twee organisational boundaries zijn verschillende entiteiten aangesloten. Zo vallen de bedrijven Buyitdirect.com en Bechtle direct onder de boundary van Bechtle Holding. De boundary Bechtle Management bestaat uit de bedrijven ARP Nederland en Articona International. Al deze bedrijven zijn gespecialiseerd op het gebied van IT-solutions. Daarnaast zijn we actief als IT-reseller in hardware, software en IT-supplies. Onder het eigen merk ‘Articona’ beheren wij ook een eigen merk van IT-accessoires en aansluitoplossingen.”

Daarnaast biedt Bechtle cloudoplossingen en beheert de organisatie datacenters in Frankfurt. Wereldwijd heeft Bechtle 10.000 medewerkers in dienst, waarvan zo’n 500 werkzaam in Nederland.

Samenwerken aan minder CO2

“Voordat we aan de slag gingen met de CO2-Prestatieladder, gaf elke entiteit van Bechtle een eigen invulling aan duurzaamheid en CO2-reductie. Een van de Bechtle-ondernemingen vond het bijvoorbeeld belangrijk om zich te richten op het opwekken van groene stroom op de bedrijfspanden en een ander bedrijf wil meer investeren in zuinigere leaseauto’s. Het is maar net waar de ambities lagen. Door de samenwerking op te zoeken, kunnen de verschillende entiteiten van elkaar leren. Welke gezamenlijke doelen zijn er en hoe kunnen we elkaar daarin faciliteren? Met de inzet van de CO2-Prestatieladder is er nu meer eensgezindheid en samenwerking tussen onze entiteiten. Het was wel een grote uitdaging voor ons om de visies op een lijn te krijgen, maar het is ons gelukt”, zegt Krijger.

Groene stroom, zuinige apparaten en brandstof besparen

Voor de inzet van de Ladder heeft Bechtle een werkgroep opgesteld met vertegenwoordigers van de Bechtle-ondernemingen. Naast certificering op de Ladder houdt de werkgroep zich bezig met het delen van kennis en inzichten over de CO2-reductiemaatregelen. Zo heeft het IT-concern zich tot doel gesteld zijn CO2-uitstoot in 2020 relatief met 35 procent terug te dringen. Om dit doel te behalen, heeft Bechtle zijn pijlen gericht op drie maatregelen. Een van deze maatregelen betreft de inkoop van groene stroom (wind, waterkracht en zonne-energie) uit Nederlandse bodem. Daarnaast wil de organisatie zijn elektriciteitsverbruik besparen middels de inzet van onder meer LED-verlichting en de inkoop van zuinige IT-producten. Tot slot wil Bechtle investeren in elektrische leaseauto’s en stimuleert de organisatie zuinig rijgedrag onder zijn werknemers. Hiervoor wordt onder andere de bandenspanning van de auto’s regelmatig gecontroleerd, hetgeen moet leiden tot 5 procent minder brandstofverbruik en een relatieve CO2-reductie van 2 procent.

Krijger: “Na het opstellen van onze CO2-footprint blijkt bij alle entiteiten van Bechtle dat zowel de bedrijfspanden als het wagenpark de meeste CO2-uitstoot veroorzaken. Daarom richten wij nu onze pijlen op de maatregelen die deze onderdelen van de organisatie aanpakken. Daarnaast focussen wij ons op maatregelen die het bewustzijn over CO2-uitstoot bij onze werknemers vergroten. Voor werknemers die recht hebben op een leaseauto, willen wij het budget voor elektrische auto’s verhogen. Dit moet de werknemers stimuleren te kiezen voor een elektrische auto in plaats van auto’s op diesel of benzine. Ook houden wij het brandstofverbruik van de leaseauto’s bij en stimuleren wij de werknemers met eigen initiatieven te komen die leiden tot CO2-besparing.”

Innovatiever en inventiever in CO2-reductie

“Door de implementatie van de PDCA (Plan-Do-Check-Act)-cyclus die de CO2-Perstatieladder beschikbaar stelt, kunnen we steeds innovatiever en inventiever worden in CO2-reductie en duurzaamheid. Doel is uiteindelijk om dit steeds meer te verankeren in onze organisaties. De grootste uitdaging is de gezamenlijke doelstelling hoog te houden. Uiteindelijk zullen de bedrijfspanden en het wagenpark CO2-neutraal zijn. Dan is het zaak dat we ambitieus en realistisch blijven in ons doel CO2-uitstoot te reduceren. We zijn maatschappelijk verantwoorde IT-partners. Met de CO2-Prestatieladder hebben we een onafhankelijk systeem in handen dat ons helpt in het behalen van onze duurzaamheidsdoelen.”

Prev:
Next: