arrow_back

Informatie Wet Milieubeheer en de CO2-Prestatieladder

Verbruikt uw organisatie jaarlijks vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas(equivalent)? Dan bent u verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Vanaf 1 juli 2019 komt daar nog een wettelijke verplichting bij. U moet namelijk vóór die datum rapporteren in het eLoket van RVO welke maatregelen je hebt uitgevoerd. Deze verplichting geldt ook voor bedrijven die gecertificeerd zijn op de CO2-Prestatieladder.

Investeringen terugverdienen

De bedoeling van de Informatieplicht is dat MKB-bedrijven bewuster omgaan met energie. Dat kan al met simpele maatregelen, maar soms zijn grotere ingrepen nodig. De stelregel is dat die maatregelen zich binnen vijf jaar moeten terugverdienen. Om gemakkelijker aan de energiebesparingsverplichting te voldoen, is er een ‘Erkende Maatregelenlijst’ (EML) opgesteld.

Handhaving houdt rekening met de CO2-Prestatieladder

Een organisatie met een CO2-Prestatieladder certificaat voldoet niet automatisch aan de informatieplicht energiebesparing. Het bevoegd gezag dat verantwoordelijk is voor de handhaving neemt in zijn besluit om organisaties te controleren wel mee of een organisatie in het bezit is van een laddercertificaat. U kunt dit aangeven in een open invulveld bij het invullen van de Erkende Maatregellijst. Het bevoegd gezag kan dan direct zien of u in het bezit bent van een certificaat voor de ladder.

Prev:
Next: