arrow_back

Loonbedrijf Van Diepen: Het zou mooi zijn als alle gemeenten werken met de CO2-Prestatieladder

Loonbedrijf Van Diepen is sinds 2014 gecertificeerd op de CO2-Prestatieladder. Het bedrijf is actief in onder andere groenvoorziening, tuinbouw en veehouderij, waar zijn activiteiten variëren van bermonderhoud tot landschapsinrichting. Met een certificaat op de CO2-Prestatieladder zegt Van Diepen de hoeveelheid CO2-uitstoot, die zijn activiteiten veroorzaakt structureel in kaart te brengen om vervolgens te reduceren.

Efficiënt werken voor CO2-besparing

Dankzij de inzet van de CO2-Prestatieladder heeft Van Diepen een project gewonnen waarop de CO2-Prestatieladder is toegepast als aanbestedingsinstrument. Het is een project van de West-Friese gemeente Koggenland. In dit drie jaar durende project is het loonbedrijf verantwoordelijk voor onder andere bermonderhoud en het schoonmaken van slootwatergangen.

“We hebben van tevoren met de gemeente afgesproken hoe we het werk gingen uitvoeren”, vertelt Jeroen van Diepen, die bij Loonbedrijf Van Diepen verantwoordelijk is voor onder andere de implementatie van de CO2-Prestatieladder. “Zo hebben we bij de routeplanning voor het maaien van bermen en het schoonmaken van de slootwatergangen gekeken naar de meest efficiënte route om brandstof te besparen. Dit leverde CO2-besparing op.”

Tijdens de uitvoering van het project prijkte een bouwbanner van de CO2-Prestatieladder langs de weg. ‘Wij werken aan CO2-reductie met de CO2-Prestatieladder’ is te lezen op het uitgespannen doek. Van Diepen heeft zich tot doel gesteld om de CO2-uitstoot in 2020 te reduceren met 8 procent ten opzichte van 2013. Om dit doel te behalen, buigt de organisatie zich met name voor het besparen van brandstof en de aanschaf van elektrisch of hybride materieel.

“Diesel is de grootste veroorzaker van CO2-uitstoot bij Van Diepen. De brandstof wordt verbruikt bij het materieel dat we inzetten voor onze werken. Denk hierbij aan tractors en kraanmachines. Daarom zetten we in op het bewustmaken van onze werknemers om brandstof te besparen tijdens het rijden. Ze kunnen de machines bijvoorbeeld ook uitzetten wanneer ze die een poosje niet gebruiken. Het zijn kleine handelingen, maar het draagt wel bij aan een groot geheel.”



Duurzaamheid moet een vlucht nemen, ook bij opdrachtgevers

Voor Van Diepen is het vanzelfsprekend om aan de slag te gaan met de CO2-Prsetatieladder door de gunningvoordeel, die organisaties met een certificaat op de Ladder kunnen ontvangen op hun inschrijvingen in aanbestedingen. Daarnaast leidt de CO2-Prestatieladder tot meer inzicht in de eigen CO2-uitstoot in zowel de bedrijfsvoering als projecten en worden bedrijven met het instrument in staat gesteld om structureel de CO2-emissies te reduceren.

Loonbedrijf Van Diepen geeft echter aan dat steeds meer concurrerende bedrijven een certificaat behalen op de Ladder, waardoor het moeilijker wordt om zich te onderscheiden tijdens aanbestedingsprocessen. Daarom roept het bedrijf opdrachtgevers op om meer te doen dan alleen vragen naar duurzaamheid tijdens aanbestedingen. De opdrachtgevers kunnen bij het beoordelen van inschrijvingen meer letten op kansen om CO2 te reduceren en daarmee de gunning van het project minder sturen op prijs, stelt Van Diepen.

“Veel opdrachtgevers vragen om de CO2-Prestatieladder in aanbestedingen, maar doen weinig om te laten zien dat ze zelf bezig zijn met het reduceren van de eigen CO2-uitstoot”, zegt Van Diepen. “Nu zie ik wel dat er beweging in komt. Klimaatverandering wordt steeds urgenter en organisaties willen maar al te graag hun steentje bijdragen om de CO2-uitstoot aan te pakken. En dan mag een opdrachtgever natuurlijk niet achterblijven.” De CO2-manager verwacht in de komende jaren een stijging in het aantal opdrachtgevers die de CO2-Prestatieladder inzetten als duurzaam aanbestedingsinstrument. Van Diepen: “Het zou mooi zijn als alle gemeenten werken met de CO2-Prestatieladder. Ook in de agrarische sector bijvoorbeeld. Daar zijn veel kansen om CO2 te besparen. De inzet van de CO2-Prestatieladder in verschillende sectoren draagt bij aan een gemeenschappelijke taal voor duurzaamheid en CO2-reductie, waar we dan met z’n allen aan kunnen werken.”


Werkt uw organisatie aan CO2-reductie met behulp van de CO2-Prestatieladder? Wilt u ook een bouwbanner bestellen voor uw projectlocatie? Wij zijn benieuwd naar uw verhaal! Stuur een bericht naar [email protected] voor meer informatie. 

Prev:
Next: