arrow_back

Resultaten Maatregellijst 2018 gepubliceerd

Voor de CO2-Prestatieladder stellen organisaties ambitieuze CO2-reductiedoelstellingen vast en gaan zij aan de slag met reductiemaatregelen. Door middel van de Maatregellijst kunnen organisaties zich vergelijken met sectorgenoten met vergelijkbare bedrijfsactiviteiten. Het rapport ‘Resultaten Maatregellijst 2018’ geeft het gebruik van de lijst in cijfers weer en geeft per bedrijfsactiviteit inzicht in de meest genomen maatregelen.

Het aantal maatregelen per organisatie neemt toe

Naarmate een bedrijf langer actief is op de CO2-Prestatieladder zal het meer maatregelen geïmplementeerd hebben. Dit is ook zichtbaar in de cijfers. Het aantal geplande maatregelen per organisatie neemt ook toe. Dat duidt erop dat organisaties blijven zoeken naar reductiemogelijkheden en deze registreren op de maatregellijst.

 

Figuur 1 Maatregelen per organisatie

Meer maatregelen gerapporteerd die direct relevant zijn voor projecten

De cijfers laten zien dat het aantal organisaties groeit, dat maatregelen neemt gericht op de uitvoering van projecten. Dit is duidelijk zichtbaar bij de activiteiten ‘Materieel’ en ‘Logistiek & Transport’, Het aantal organisaties dat maatregelen in deze activiteiten neemt groeit de afgelopen 2 jaar veel sterker dan het aantal organisaties dat deelneemt aan de Ladder. Dat is een teken dat organisaties, bij de keuze van maatregelen, meer nadruk leggen op maatregelen die direct relevant zijn voor de projecten.

Opwekking van duurzame elektriciteit, inzet van andere brandstoffen en elektrificatie

Verscheidene maatregelen op de lijst zetten in op eigen opwekking van elektriciteit, toepassing van andere brandstoffen en elektrificatie van voertuigen en werktuigen. Hoewel in absolute cijfers deze maatregelen nog niet door veel organisaties genomen worden, laten de cijfers wel een sterke groei zien van dit type maatregelen. Inkoop van duurzame elektriciteit is een van de meest genomen maatregelen, die ook nog steeds veel groei laat zien.

Overheidsmaatregelen

Sommige maatregelen hangen samen met overheidsbeleid met betrekking tot energiebesparing, zoals bijvoorbeeld de Erkende Maatregelen voor kantoren en bedrijfshallen en het energielabel voor kantoren.

Voor de ‘Erkende Maatregelen’ geldt dat organisaties in specifieke bedrijfscategorieën moeten aantonen dat ze deze maatregelen hebben doorgevoerd. Het zijn voor de hand liggende maatregelen met een korte terugverdientijd (minder dan 5 jaar). Toch is het aantal gecertificeerde organisaties dat laat zien dat het deze ‘Erkende Maatregelen’ uitvoert nog relatief beperkt.

Hetzelfde geldt voor het Energielabel voor kantoren. In 2023 moeten alle kantoren minimaal Energielabel C hebben. Het aantal gecertificeerde organisaties dat al op dit niveau zit is relatief beperkt. Slechts 20% van de organisaties rapporteert over het Energielabel, 16% heeft Energielabel C of beter.

Prev:
Next: