arrow_back

Rijkswaterstaat deelt prijzen uit aan bouwers van duurzaam asfalt

Dura Vermeer, Heijmans, BAM, KWS en Ooms hebben cheques ontvangen van Rijkswaterstaat voor hun oplossingen voor duurzaam asfalt. Eerder schreef Rijkswaterstaat een prijsvraag uit voor nieuwe duurzame asfaltmengsels om circulaire innovaties te stimuleren en CO2-uitstoot te reduceren.

De asfaltmengsels die in de prijzen zijn gevallen, leiden tot een CO2-reductie van 57 procent op korte termijn. Daarnaast zouden de asfaltmengsels meer dan 50 procent hergebruik van asfalt mogelijk maken. Deze circulaire oplossingen draagt volgens Rijkswaterstaat bij aan de klimaatdoelstellingen van het kabinet en kan Nederland wereldwijd koploper worden op het gebied van duurzaam asfalt.

Marktrijpe innovaties voor duurzaam asfalt

De prijsvraag bestond uit twee categorieën. In categorie 1 vroeg Rijkswaterstaat naar marktrijpe innovaties voor nieuwe asfaltmengsels die voldoen aan bepaalde duurzaamheidscriteria. Zo ontvingen Dura Vermeer, Heijmans en BAM elk een cheque van 150.000 euro voor hun inzendingen van marktrijpe innovaties in duurzaam asfalt. Bij categorie 2 ging het om innovaties die zich nog in de fase van lab naar proefvak bevinden. Deze innovaties moeten daarom ook aan strengere duurzaamheidseisen voldoen. Voor deze categorie ontvingen BAM, KWS en Ooms elk een cheque van 30.000 euro.

Rijkswaterstaat zegt elk van de duurzame asfaltmengsels uit categorie 1 van de prijsvraag toe te passen in proefvakken op het rijkswegennet. Hieruit moet blijken dat de opgegeven CO2-reducties ook in de praktijk worden behaald. Daarna zijn er kansen om de duurzame asfaltmengsels in de komende jaren aan te leggen op het gehele wegennet van Rijkswaterstaat. De duurzame asfaltmengsels uit categorie 2 van de prijsvraag worden dit jaar nog verder getest. Wanneer de testen in 2019 positief blijken, zegt Rijkswaterstaat ook deze asfaltmengsels toe te passen op het wegennet. De winnende asfaltproducten zijn volgens de rijksdienst niet duurder dan het huidige asfalt. Wel zijn investeringskosten bij de bedrijven noodzakelijk om de duurzame asfaltwegen te realiseren.

CO2-reductie stimuleren in de GWW-sector

De prijsvraag naar innovaties voor duurzaam asfalt maakt deel uit van de Klimaatenvelop 2018, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK), die door het kabinet is ingesteld om invulling te geven aan de klimaatafspraken van Parijs. Hiermee heeft EZK de opdracht gegeven aan Rijkswaterstaat om CO2-reductie te stimuleren in de GWW (Grond-, Weg-, en Waterbouw)-sector via asfalt en beton. Rijkswaterstaat zegt ook in 2019 budget vanuit de klimaatenvelop beschikbaar stellen aan de markt om innovaties voor CO2-reductie in de GWW-sector waar te maken. De stimuleringsmaatregelen passen binnen het programma Asfalt Impuls, dat als doel heeft om onder andere de gemiddelde levensduur van asfaltwegen te verlengen en CO2-uitstoot terug te dringen tegen gelijke of lagere kosten.

Rijkswaterstaat en de CO2-Prestatieladder

Rijkswaterstaat heeft zich tot doel gesteld om in 2030 volledig klimaatneutraal en circulair te werken in de eigen bedrijfsvoering, projecten en inkoop. Door de inzet van de CO2-Prestatieladder als duurzaam inkoopinstrument, wil de rijksdienst duurzaamheidseisen meewegen in zijn beslissingen en koplopers belonen.

In mei van 2018 heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), en daarmee Rijkswaterstaat, een certificaat niveau 4 op de CO2-Prestatieladder behaald. Tijdens de uitreiking van het certificaat riep Staatssecretaris Stientje van Veldhoven ook andere overheden op om CO2 te reduceren met behulp van de CO2-Prestatieladder.

Bron: Rijkswaterstaat

Prev:
Next: