arrow_back

Rutte Groep heeft wereldprimeur met machine voor circulair beton

Bouwconcern Rutte Groep en circulaire netwerkorganisatie New Horizon Urban Mining lanceren vandaag tijdens de Provada in de RAI in Amsterdam een wereldprimeur. De bedrijven hebben een machine ontwikkeld dat cement terugwint uit oud beton.

De Smart Liberator

De productie van beton leidt tot enorme hoeveelheden CO2-uitstoot. Dit komt met name door de productie van het noodzakelijke cement om het beton te maken. Volgens de netwerkorganisatie is cementproductie wereldwijd verantwoordelijk voor een vergelijkbare hoeveelheid CO2-uitstoot afkomstig uit alle logistieke processen. Daarom werken New Horizon Urban Mining en Rutte Groep samen aan een oplossing: de Smart Liberator, een machine die cement terugwint uit oud beton.
 

‘Freement’ in circulair beton

Het teruggewonnen cement wordt omgedoopt tot het product ‘Freement’. Dit stelt de organisaties in staat om oud beton niet alleen als fundering onder wegen te hergebruiken, zoals dat nu het geval is, maar ook nieuw beton te maken dankzij het teruggewonnen cement. De Smart Liberator scheidt de onderdelen van beton, zoals zand, grind en cement. Vervolgens kunnen de teruggewonnen materialen worden hergebruikt in het bouwproces. Dit stimuleert de ontwikkelingen in circulair beton. “We halen letterlijk waarde uit beton, waardoor we denk ik veel gebouweigenaren kunnen verleiden de ontmanteling op deze circulaire manier te gaan doen”, zegt Michel Baars, eigenaar van New Horizon Urban Mining, in een persbericht.

Circulaire economie

De installatie is inmiddels uitvoerig getest en zal vanaf het lanceringsmoment worden ingezet voor al het beton dat op projecten van New Horizon vrijkomt bij de ontmanteling van gebouwen. Tijdens de Provada ondersteunt astronaut André Kuipers de lancering van de Smart Liberator. Baars: “Het is ontzettend gaaf dat we André Kuipers bereid hebben gevonden te ondersteunen bij deze lancering. Hij kan als geen ander het belang van fundamentele verandering naar een circulaire economie toelichten. Zijn waarnemingen als astronaut zijn ronduit indrukwekkend.”

Bron: New Horizon Urban Mining

Prev:
Next: