arrow_back

SKAO blikt terug op een geslaagd 2018 met de CO2-Prestatieladder

SKAO sluit 2018 af met bijna 900 uitgereikte CO2 Bewust Certificaten, meer dan 100 opdrachtgevers die de CO2-Prestatieladder inzetten bij aanbestedingen en meerdere overheden die aan de slag gaan met certificeren op de Ladder. In het komende jaar zal SKAO zich blijven inzetten voor de doorontwikkeling van de CO2-Prestatieladder en meer CO2-reductie!

Nieuwe sectoren zien meerwaarde van de CO2-Prestatieladder

In totaal zijn er 890 certificaten uitgereikt per 1 december 2018. Niet alleen zijn de certificaten behaald in de “gebruikelijke” sectoren GWW (Grond, Weg, Waterbouw), ICT, groen en afval. Ook bedrijven in andere sectoren zien steeds meer het belang en de meerwaarde van de CO2-Prestatieladder bij de realisatie van duurzaamheidsdoelen en CO2-reductie. Zo heeft VGZ als eerste zorgverzekeraar een certificaat behaald op niveau 3 van de CO2-Prestatieladder. “VGZ werkt elke dag aan de zorg toegankelijk en betaalbaar houden, nu en in de toekomst. Dat is onze belangrijkste maatschappelijke opdracht. Dat betekent dat onze eigen organisatie toekomstgericht moet zijn. Het terugdringen van onze CO2-uitstoot hoort daar ontegenzeggelijk bij”, aldus Frank van der Leest, Facilitair locatiemanager Cooperatie VGZ in een persbericht.

In 2018 is ook Bolscher Vleesbedrijf als eerste vleesverwerkingsbedrijf gecertificeerd op de CO2-Prestatieladder. “De CO2-Prestatieladder past wellicht niet direct in onze sector, maar het CO2-managementsysteem biedt ons veel kansen om goed beleid te blijven voeren op het gebied van duurzaamheid”, zei Jurgen Oosterwijk, binnen Bolscher verantwoordelijk voor de implementatie van de Ladder, in een interview. “Bovendien geeft het ons een stok achter de deur. Niet alleen voor CO2-reductie, maar ook om te voldoen aan de eisen van de MJA. Dat zijn sectorafspraken die voortvloeien uit de eisen van het Energieakkoord. Zowel de MJA als de CO2-Prestatieladder vergen een energiemanagementsysteem, waarbij structurele energie- en CO2-reductie is geborgd.”

Verder heeft DKG Holding, het moederbedrijf van Bruynzeel Keukens en Keller Keukens, een CO2 Bewust certificaat behaald. “Het certificaat op de CO2-Prestatieladder geeft aan dat CO2-reductie niet eenmalig is, maar beleidsmatig en continu”, zei Sjoerd Gombert, Coördinator Kwaliteit en Milieu bij DKG, in een interview. “Als marktleider zien we het als onze plicht om maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) onder de aandacht te brengen van onze doelgroepen. De directie heeft daarom besloten de prestatieladder mee te nemen in de strategie. Wij willen onderscheidend zijn in de markt en dat ook uitdragen. Zo zijn wij de eerste en enige keukenfabrikant in Europa die CO2-neutraal produceert.”

Annemiek Lauwerijssen, manager van SKAO, blikt terug op een succesvol 2018 voor SKAO.  “De CO2-Prestatieladder kan gelden als alternatieve invulling voor de EED-verplichting. Mooi om te zien dat we via die weg steeds meer organisaties een certificaat zien halen en daarmee ambitieus en structureel aan de slag gaan met CO2-reductie, zoals bijvoorbeeld bovengenoemde voorbeelden. Hoe meer mensen ermee aan de slag gaan, hoe meer CO2 we reduceren.”

Meer overheden aan de slag met certificeren op de Ladder

Naast de verschillende sectoren, zien ook overheden steeds meer de waarde van certificeren op de CO2-Prestatieladder. Zo heeft het ministerie Infrastructuur en Waterstaat (IenW) niveau 4 van de Ladder behaald in 2018. “Het is mijn ambitie om niet op de 4de trede te blijven staan, maar door te gaan naar de 5de trede”, zei Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van IenW tijdens de certificaatuitreiking. “En daarvoor roep ik jullie allemaal op om ontzettend veel werk te maken van ook die laatste stap. Mijn ambitie is het, om in deze kabinetsperiode 1 megaton structureel aan CO2 te verminderen, door samen te werken met allerlei andere overheden aan duurzaam inkopen. Dus ik roep jullie op, ik roep alle andere overheden op, om alle stappen te nemen die we kunnen nemen. Als wij het kunnen, kunnen heel veel andere overheden het ook. Samen kunnen we echt het verschil maken. Ik reken op jullie.”

Zo gaan overheden die het Gelders Energieakkoord (GEA) hebben ondertekend, verkennen hoe zij een certificaat kunnen behalen op de CO2-Prestatieladder. De gemeente Barneveld, die het GEA ondertekende, heeft zich laten certificeren op de CO2-Prestatieladder op niveau 3. Hiermee is Barneveld, na de gemeente Renkum, de tweede gemeente in Nederland met een certificaat op de CO2-Prestatieladder. “We willen bedrijven en organisaties uit onze gemeente stimuleren om te verduurzamen en zelf ook iets te doen aan CO2-reductie”, zegt Wethouder Didi Dorrestijn-Taal van de gemeente Barneveld, in een persbericht. “Ook de medewerkers van onze gemeente spannen zich in om een duurzaamheidsslag te maken. We maken een actieplan om te komen tot een samenhangende duurzaamheidsaanpak waarmee we de komende jaren vooruit kunnen. Iedereen levert een bijdrage aan het waarmaken van onze ambities.” Andere overheden zullen het voorbeeld van gemeente Barneveld volgen.

“We zijn blij met de ambities van het GEA en we zien door heel Nederland een toevlucht in overheden die interesse hebben om structureel aan de slag te gaan met CO2-reduceren om hun klimaatdoelstellingen te halen . We verwachten een flink aantal overheden die zich in 2019 gaan certificeren op de CO2-Prestatieladder en we zetten ons in om ze goed te informeren”, aldus de SKAO-manager.

Vooruitblikken naar 2019

2019 staat in het teken van de doorontwikkeling van het Handboek naar versie 3.1, met als speerpunt meer aandacht voor wat er op projecten gebeurt, effectieve administratie van de eisen, aansluiting bij internationale normen en mogelijkheden voor circulariteit. Daarnaast publiceert SKAO begin 2019 haar strategisch plan voor 2019-2021, met vier prioriteiten. Deze worden vervolgens uitgewerkt en vormen de rode draad voor de werkzaamheden van SKAO de komende drie jaar. Uiteraard blijven wij met net zoveel passie en inzet als voorgaande jaren werken aan het instrument en de relatie met onze stakeholders.

Lauwerijssen: “De doorontwikkeling van het Handboek en de nieuwe strategie – Ambities en Prioriteiten 2019 – 2021 - gaan mooie kansen bieden. Wij willen alle partners bedanken die samen met ons van 2018 een mooi jaar hebben weten te maken. Wij hebben zin in 2019!”

Prev:
Next: