arrow_back

Update naar Maatregellijst 2019 en overgangsperiode

De Maatregellijst is een onderdeel van de CO2-Prestatieladder. Elk jaar vindt een update van de lijst plaats, op basis van wat organisaties ingevuld hebben en eventuele nieuwe activiteiten die aan de lijst toegevoegd zijn. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat een maatregel in de categorie “C: Ambitieus” het volgende jaar naar “B: Vooruitstrevend” doorschuift, doordat veel organisaties deze maatregel hebben geïmplementeerd. Door een analyse van de ingevulde gegevens en feedback uit de jaarlijkse enquête onder gebruikers van de Maatregellijst heeft SKAO een voorstel gedaan voor Maatregellijst 2019. De Maatregellijst 2019 is vastgesteld door het Centraal College van Deskundigen van SKAO.

Wat is er veranderd in Maatregellijst 2019?

De Maatregellijst 2019 is vanaf nu te vinden op onze website, ter informatie.

Er zijn 16 nieuwe maatregelen toegevoegd, voornamelijk op basis van wat organisaties in Maatregellijst 2018 als nieuwe maatregelen hebben opgevoerd. Een greep uit de nieuwe maatregelen:

  • Nieuwe maatregelen om circulariteit van materialen te bevorderen. Het gaat over maatregelen voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers.
  • De nieuwe categorie ‘Gebruik van materialen die CO2 opnemen’ gaat over het inzetten van bouwmaterialen die CO2 vastleggen.
  • ‘Bedrijfsprocessen’ is een nieuwe categorie maatregelen.
  • De nieuwe categorie ‘Vermeden emissies bij derden’ betreft maatregelen waarbij eigen ruimte beschikbaar gesteld wordt voor duurzame opwek en de levering van materialen of gassen aan derden, waardoor elders CO2 wordt gereduceerd.
  • Daarnaast zijn de categorieën  ‘Materiaalgebruik’ en ‘Scope 3’ samengevoegd tot ‘Materiaalgebruik / Scope 3’.
  • Daarnaast zijn 4 maatregelen verwijderd, voornamelijk doordat ze zijn samengevoegd met een andere maatregel. Voor het overzicht van verwijderde maatregelen, zie ‘Archief Maatregelen Maatregellijst’.
  • Voor verschuivingen tussen ‘standaard’, ‘vooruitstrevend’ of ‘ambitieus’ en overige wijzigingen, zie Maatregellijst 2019. Per maatregel staat in de laatste kolom aangegeven of de maatregel gewijzigd is ten opzichte van Maatregellijst 2018 en zo ja, op welke manier.

Overgangsregeling Maatregellijst 2018 naar Maatregellijst 2019

Tot en met 31 december 2018 kan de Maatregellijst 2018 ingevuld worden, daarna is het niet meer mogelijk om deze lijst te bewerken. De rapportage van Maatregellijst 2018 (en voorgaande jaren) blijft wel beschikbaar. Vanaf 2 januari kan alleen de Maatregellijst 2019 worden ingevuld. Gegevens die in de Maatregellijst 2018 zijn ingevuld, worden automatisch overgezet naar Maatregellijst 2019.

Om te zorgen dat er geen verwarring en ongemak ontstaat voor bedrijven die hun audit in januari hebben, is de overgangsperiode van 1 maand vastgesteld. Als de audit in januari plaatsvindt, mag de rapportage van de Maatregellijst van het voorgaande jaar hiervoor gebruikt worden.

Zie het document Overgangsregeling Maatregellijst voor meer informatie.

Meer informatie over de Maatregellijst

Voor meer informatie over wat de Maatregellijst is, hoe deze werkt voor organisaties die gecertificeerd zijn op de CO2-Prestatieladder en eerdere versies, zie de Maatregellijst pagina, of neem contact op met Annemiek Lauwerijssen.

Prev:
Next: