arrow_back

Waterschappen vragen CO2-prestatieladder bij alle projecten boven de 0,5 miljoen euro

In de loop van 2015 wordt duurzaamheid steeds meer onderdeel van de aanbestedingen van waterschappen. Dit betekent dat bij alle projecten boven 0,5 miljoen euro de CO2-prestatieladder wordt gevraagd. Tijdens de Regiobijeenkomst op donderdag 8 oktober 2015 legt de Unie van Waterschappen uit wat dit voor de waterbouwers betekent en hoe hierop kan worden ingespeeld.
 
 

Visie document Waterschappen
Er staan belangrijke opgaven op het gebied van waterbeheer op de agenda bij de waterschappen: maatregelen tegen overstromingen, investeringen in de waterkwaliteit en uitgaven voor vervanging en verbetering van de bestaande waterinfrastructuur. Vanaf nu treden waterschappen daarbij eenduidig op als publieke opdrachtgever.

Waterschappen hebben de gezamenlijke visie waterschappen als publieke opdrachtgever opgesteld. Met deze visie maken de waterschappen duidelijk hoe ze professioneel opdrachtgeverschap waarmaken.

In de marktvisie staat dat de waterschappen hun projecten en programmas op duurzame wijze realiseren, waarbij ze de aanpak Duurzaam GWW tenminste in alle grote werken (> €500K ) vanaf de start inzetten. De CO2 prestatieladder is een instrument van de aanpak.

Aanpak Duurzaam GWW
De waterschappen zijn, net als de Vereniging van Waterbouwers, betrokken bij het sectorconvenant Aanpak Duurzaam GWW. De partijen in dit samenwerkingsverband vinden dat duurzaamheid een vaste plaats verdient bij het maken van plannen, het bouwen, het onderhouden en het gebruiken van nieuwe en bestaande werken. Dit betekent dat duurzaamheid ook onderdeel moet zijn van aanbestedingen.

De kern van Duurzaam GWW is het meewegen van duurzaamheidsaspecten vanaf een vroege planfase en het streven naar een optimale balans tussen People, Planet en Profit. Het meewegen van duurzaamheidsaspecten in alle fasen van een project draait om het formuleren, vastleggen en uitvoeren van ambities en deze door te geven naar de volgende projectfase. Het sterke hiervan vinden wij de focus op wat de specifieke duurzaamheiduitdagingen (de maatschappelijke meerwaarde) voor het project zijn. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

Energie & Klimaat
Materialen & Grondstoffen
Water & Bodem
Natuur & Ruimte
Leefomgeving
Kosten & Waarde
Duurzame bereikbaarheid

 

Bron: Vereniging van Waterbouwers 

 

Prev:
Next: