Download

Download

Wethouders dagen elkaar uit: wie doet wat voor CO2-reductie?

16-03-2020

Wethouders dagen elkaar uit: wie doet wat voor CO2-reductie?

16 en 17 maart is het zover: wethouders laten zien voor welke maatregel van het Urgenda 54-puntenplan zij zich gaan inzetten. Het 54-puntenplan is een gebundeld pakket maatregelen waarmee de overheid nog in 2020 25% CO2-uitstoot kan voorkomen. Hoewel het plan in eerste instantie is uitgereikt aan het kabinet, hebben ook de wethouders een grote rol in het samen terugdringen van CO2-uitstoot. Alle wethouders zijn met de #wethouderchallenge uitgenodigd in ieder geval één maatregel te adopteren en zo aan andere wethouders te laten zien op welke manier hun gemeente zich komende tijd wil inzetten voor CO2-reductie.

CO2-Prestatieladder is maatregel 28 

Maatregel 28, waarmee maar liefst 0,8 tot 2 megaton CO2 per jaar kan worden bespaard, is de CO2-Prestatieladder. (Ter referentie: de doelstelling die de overheid in 2018 heeft gesteld met cijfers van PBL is om ongeveer 9 megaton extra CO2-reductie te realiseren.) Wanneer een bedrijf of overheid gecertificeerd is op de Ladder, toont het aan over een CO2-managementsysteem te beschikken. Hoe hoger op de ladder, hoe meer CO2-reductie. 


Steeds meer gecertificeerde gemeente
n 

Naast de vele (900+) bedrijven zijn er tot nu toe 9 gemeenten gecertificeerd op de CO2-Prestatieladder. Daarnaast is er nog een haast even groot aantal gemeenten op weg naar een Laddercertificaat. Door de #wethouderchallenge kunnen wethouders laten zien dat zij met de CO2-Prestatieladder fors bijdragen aan CO2-reductie. 
Hier lees je meer over de CO2 prestatieladder voor overheden. 


Meedoen aan de #
wethouderchallenge 

Zet de wethouder op de foto met het bordje met daarop maatregel 28de CO2-Prestatieladder, en plaats dit bericht op 16 en 17 maart op social media met de tekst: Gemeente *** vindhet klimaat belangrijk en daarom gaan wij aan de slag met de CO2-Prestatieladder! Ik zet mij in voor maatregel 28. #54puntenplan #CO2 prestatieladder