arrow_back

Weverling streeft naar loskoppeling van omzet en CO2-uitstoot

Weverling Groenproviders uit Monster is actief op het gebied van groenonderhoud en –aanleg in steden in de regio. Denk aan groendaken, tuinen en bomen langs wegen en straten. Door met de CO2-Prestatieladder te werken, maakt het groenbedrijf structureel werk van CO2-reductie en duurzaamheid. Weverling zet  een stip op de horizon. Meer omzet genereren, maar minder CO2.

Het groenbedrijf heeft onlangs de jaarlijkse audit voor de CO2-Prestatieladder doorlopen. Hieruit blijkt dat Weverling meer omzet heeft geboekt in 2017 en in verhouding 19 procent minder CO2 heeft uitgestoten ten opzichte van het jaar daarvoor. De absolute hoeveelheid CO2-reductie in 2017 bedraagt 2,5 procent, wat in eerste oogopslag niet veel lijkt. Toch kan Weverling tevreden zijn met het resultaat. Dit omdat het bedrijf zijn CO2-uitstoot wist te reduceren ondanks het toenemende aantal werken. Niet verrassend wordt de grootste hoeveelheid CO2-uitstoot binnen het bedrijf veroorzaakt door het wagenpark.

Milieu, omgeving en duurzaamheid

Met maatregelen als auto’s met een zuinige motor en brandstofzuinig rijden volgens het concept ‘Het Nieuwe Rijden’, wist het groenbedrijf zijn CO2-uitstoot te reduceren. Door het vergroten van de bewustwording van de chauffeurs door publicatie van lijsten wie er zuinig rijdt en wie niet, streeft Weverling naar het verkleinen van de hoeveelheid CO2-uitstoot die door het wagenpark wordt veroorzaakt. Verder maakt Weverling gebruik van werkmaterieel op ecologische Lithium-batterijen, doet het bedrijf onderzoek naar de plaatsing van oplaadpalen voor elektrische auto’s en zijn de energielabels van alle kantoren vastgesteld.

Het groenbedrijf zegt mede dankzij de implementatie van de CO2-Prestatieladder te zijn overgestapt naar 100 procent groene stroom van Nederlands bodem. Dit leidde tot een aanzienlijke CO2-besparing. “Vanuit de sector waarin we actief zijn, vinden wij milieu, omgeving en duurzaamheid erg belangrijk”, vertelt Nelleke Schipper, die binnen Weverling verantwoordelijk is voor onder andere de implementatie van de CO2-Prestatieladder. “We staan volledig achter maatschappelijk verantwoord ondernemen en daar past de ladder bij. Daarnaast werken we ook op basis van aanbestedingen waar vaak de CO2-Prestatieladder wordt gebruikt als gunningscriterium. Door ons te laten certificeren op de ladder, maken we meer kansop de gunning van projecten.” Onder andere gemeentes maken gebruik van de CO2-Prestatieladder in aanbestedingen.

Groencollectief Nederland

Naast de maatregelen die de organisatie toepast om CO2 te reduceren, is Weverling onder andere betrokken bij Groencollectief Nederland. Dit landelijke samenwerkingsverband is een initiatief van bedrijven die actief zijn op het gebied van professionele groenvoorziening. Al deze bedrijven zijn gecertificeerd op de CO2-Prestatieladder, waarvan veel op niveau 4 of 5. Schipper: “In dit initiatief komen de bedrijven bijeen om kennis te delen over onder andere maatregelen die leiden tot aanzienlijke CO2-besparing. De bedrijven delen hun verhaal en ervaringen in dit platform en helpen elkaar waar nodig met de implementatie van CO2-besparende maatregelen.” Zo kijkt het collectief naar mogelijkheden om schone brandstof in te zetten.

Een stip op de horizon

Weverling is er zich van bewust dat er meer moet worden gedaan om de CO2-uitstoot terug te dringen. “In het afgelopen jaar is de CO2-reductie van Weverling minder dan verwacht, door het toegenomen werk”, zegt Schipper. “Het feit dat we meer projecten hebben binnengehaald, is natuurlijk goed voor het bedrijf, maar we maken hierdoor wel meer kilometers. De maatregelen die we mede dankzij de CO2-Prestatieladder toepassen, zorgen er echter voor dat de CO2-uitstoot per gereden kilometer fors is gedaald.”

Zo blijkt dat het aantal gereden kilometers in de eerste helft van 2017 15 procent hoger te liggen dan het aantal gereden kilometers in dezelfde periode van het jaar daarvoor. Ondanks de stijging in het aantal gereden kilometers is het brandstofverbruik van Weverling met maar 3 procent toegenomen. Dit betekent dat het groenbedrijf gemiddeld 11 procent van zijn brandstofverbruik heeft weten te besparen. In de komende jaren streeft Weverling ernaar om dat percentage nog verder te verlagen. Het bedrijf heeft zich ook tot doel gesteld om uiteindelijk niveau 5 op de CO2-Prestatieladder te behalen. Door verder te werken aan CO2-reductie met behulp van de CO2-Prestatieladder, ziet het bedrijf kansen om zijn bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering te versterken.

Prev:
Next: