Lees ons magazine
Download
De gemeente Arnhem heeft onlangs een certificaat behaald op de CO2-Prestatieladder. Daarmee streeft de gemeente naar het vervullen van haar voorbeeldfunctie in de transitie naar groene energie en duurzaamheid. Een certificaat op de Ladder maakt het mogelijk om zowel binnen de bedrijfsvoering als op projecten te sturen op CO2-reductie.
Uit handen van keuringsinstituut TÜV ontvingen de directeuren van de gemeente Arnhem, arbeidsontwikkelbedrijf Scalabor en Sportbedrijf Arnhem vandaag een officieel certificaat waarmee wordt bevestigd dat zij forse stappen zetten om de uitstoot van CO2 in hun bedrijfsvoering te reduceren. Daarmee is Arnhem de eerste grotere gemeente die een dergelijk certificaat ontvangt. De ambitie van Arnhem is om de CO2-uitstoot in 2023 met 40% te reduceren ten opzichte van 2018.
De World Business Council for Sustainable Development (WBCSD) en Smart Freight Centre hebben een rapport gepubliceerd met richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) in de transport- en logistieksector: het Sustainable Freight Procurement (SFP) Guidelines. Hierin wordt de CO2-Prestatieladder benoemd als een best practice om de CO2-uitstoot van aanbestedingen in de sector te beperken.
Enkele opdrachtgevers, opdrachtnemers en koepelorganisaties ontwikkelen samen met de SKAO (Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen) een werkwijze om de inzet van schoon en zuinig bouwmaterieel (mobiele werktuigen) te stimuleren, met name voor decentrale overheden. Een van de vraagstukken in dat verband is de introductie van betrouwbare en nauwkeurige brandstofregistratiesystemen in de GWW-sector. Dit is een lange termijndoel, maar om dit te realiseren dienen nu al stappen te worden gezet. Daarom nemen SKAO en Rijkswaterstaat nu het initiatief tot deze kennissessie.
In de bouw- en afvalsector begint de CO2-Prestatieladder langzaamaan de norm te worden. Er zijn echter nog genoeg sectoren waar geen enkel bedrijf op de Ladder gecertificeerd is. De autobranche hoort daar echter niet meer bij. Mercedes-Benz Dealer Bedrijven sleepte onlangs, als allereerste autobedrijf van Nederland, een niveau 3-certificaat in de wacht.
In oktober organiseerde SKAO in samenwerking met Klimaatverbond Nederland, UvW (Unie van Waterschappen), PIANOo Expertisecentrum Aanbesteden, VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) en IPO (Interprovinciaal Overleg) de roadshows ‘CO2-Prestatieladder voor overheden’. De drie roadshows vonden plaats in Provincie Groningen, Waterschapsbedrijf Limburg te Roermond en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) te Den Haag.
De CO2-uitstoot van organisaties is een veel besproken onderwerp. Hoe gaan organisaties hiermee om en wat voor rol speelt de CO2-Prestatieladder. Fabienne de Vries ging op New Business Radio in gesprek met Maud Vastbinder en Annemiek Lauwerijssen van SKAO.
Op 30 oktober tijdens de roadshow ‘CO2-Prestatieladder voor overheden’ bij het ministerie Infrastructuur en Waterstaat (IenW), presenteerde SKAO de ‘Praktische Gids CO2-Prestatieladder voor overheden’. De gids is bedoeld om overheden op weg te helpen bij de implementatie van de CO2-Prestatieladder om structureel CO2 te reduceren in de eigen organisatie, in projecten en in de keten.
In De Fryske Marren (De Friese Meren) lag in 2013 al de eerste duurzaamheidsvisie op tafel, compleet met ambitieuze doelstellingen. Sindsdien is er binnen de Friese gemeente van alles gebeurd op het gebied van duurzaamheid, met een certificaat op de CO2-Prestatieladder als meest recente wapenfeit. SKAO sprak met klimaatwethouder Frans Veltman over de rol die je als gemeente kunt pakken, om duurzaamheid in de regio te stimuleren.
Op donderdag 17 oktober wordt de eerste van de drie roadshows ‘CO2-Prestatieladder voor overheden’ in Groningen gehouden. Tijdens het plenaire programma spreekt Gedeputeerde Fleur Gräper van de Provincie Groningen over wat de CO2-Prestatieladder voor haar provincie betekent. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten, stellen we drie vragen aan de gedeputeerde over de ambities van Groningen om klimaatverandering tegen te gaan.
Op woensdag 30 oktober wordt de laatste van de drie roadshows ‘CO2-Prestatieladder voor overheden’ in Den Haag gehouden. Tijdens het plenaire spreekt wethouder Jeroen de Jong van gemeente Harderwijk over wat de CO2-Prestatieladder voor zijn gemeente betekent. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten, stellen we drie vragen aan de wethouder over de ambities van Harderwijk om klimaatverandering tegen te gaan.
De KNVB gaat alle amateurvoetbalclubs in Nederland helpen met het verduurzamen van hun sportvereniging. Dat schrijft de NOS. In 2016 wist de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond een certificaat te behalen op de CO2-Prestatieladder. Daarmee is de KNVB de eerste sportbond die met een certificaat op de CO2-Prestatieladder hard werkt aan CO2-reductie en duurzaamheid.
Ploegmakers Cultuurtechniek is sinds 2014 gecertificeerd voor de CO2-Prestatieladder. Door de CO2-uitstoot los te koppelen van hun activiteiten, wil het groenbedrijf bijdragen aan een oplossing voor het klimaatprobleem. Zo ontwikkelde Ploegmakers een duurzaam mulchproduct, dat tijdens de teelt jaarlijks meer CO2 opneemt dan een gemiddeld loofbos. Niek Velema, projectleider bij Ploegmakers, vertelt hoe de CO2-Prestatieladder de focus op duurzaamheid en CO2-reductie binnen het bedrijf aanscherpt.
Belgische overheden experimenteren de komende jaren in hun aanbestedingen met de CO2-Prestatieladder. Zowel Vlaanderen, Wallonië als Brussel doet mee. Zijn de resultaten van de pilotfase positief? Dan wordt de Ladder ook bij onze zuiderburen de norm.
SAVE THE DATE! SKAO, PIANOo, Klimaatverbond Nederland, IPO, Unie van Waterschappen en VNG slaan de handen ineen en organiseren eenmalig 3 roadshows door Nederland over de CO2-Prestatieladder voor overheden. De Roadshows zijn gratis toegankelijk.
Het is nu niet meer mogelijk om u aan te melden voor de roadshows 'CO2-Prestatieladder voor overheden'.