arrow_back

Arcadis in Nederland 100 procent klimaatneutraal

Arcadis opereert sinds 2015 in Nederland 100 procent klimaatneutraal. Zij brengen hun CO2 uitstoot twee keer per jaar in beeld en vanaf 2010 is de footprint met circa 15 procent gedaald. Het restant van de CO2 uitstoot wordt sinds 2015 gecompenseerd door te investeren in een gecertificeerd cookstove project. Niels van Geenhuizen van Arcadis legt uit waarom het ingenieursbureau CO2 compenseert met behulp efficiënte van cookstoves.

 

Waarom hebben jullie besloten om volledig klimaatneutraal te worden?

 

Klimaatverandering is een wereldwijd en complex en urgent probleem. Door klimaatneutraal te opereren willen wij als bedrijf laten zien dat het klimaatprobleem onder controle te krijgen is. We willen onze klanten de beste en duurzaamste oplossingen bieden. Dan moeten wij zelf ook het goede voorbeeld geven. Het zou moeilijk zijn om het ene te adviseren voor klanten en dan zelf het andere doen. In onze bedrijfsvoering zetten we in op het reduceren van onze impact op de leefomgeving. Van 2010 tot 2015 is onze footprint met ruim 15 procent gedaald. Onze ambitie is om dit in 2020 minimaal 40 procent te laten zijn. We werken met een ‘state of the art’ energie management systeem gebaseerd op ISO 50001. De belangrijkste CO2 reducties hebben we gehaald door te zorgen voor kantoorlocaties die energiezuinig én goed bereikbaar zijn met het OV. Ook stimuleren we onze mensen om duurzamer te reizen met OV en de fiets. Op dit moment is de CO2 uitstoot nog circa 7750 ton, hoofdzakelijk veroorzaakt door onze mobiliteit. CO2 uitstoot door vervoer per auto of vliegtuig is op dit moment nog niet te vermijden maar kunnen we wel compenseren. 

 

Waarom hebben jullie gekozen voor compensatie via schone kooktoestellen?

 

Het is de passie van Arcadis om de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren. Het cookstove project van het FairClimateFund sluit hier perfect bij aan. Arcadis investeert in Goldstandard CO2 credits geproduceerd dmv zevenduizend cookstoves bij 3.500 gezinnen op het platteland in India. Dit heeft een positieve impact op de leefomgeving van deze gezinnen. Efficiënte Cookstoves vervangen hout gestookte open vuren en koken schoner, veiliger en sneller. Dit scheelt  50% houtgebruik, en reduceert 1 ton CO2 uitstoot per cookstove per jaar. Ook blijven gezinnen gezonder doordat er minder rookontwikkeling is met minder kans is op ziekten als staar en COPD. En er is voor bewoners daar meer tijd om zich educatief, economisch en sociaal te ontwikkelen. Dit project zorgt tevens voor werkgelegenheid, mede doordat de cookstoves lokaal worden geproduceerd en onderhouden.

 

We horen altijd dat compensatie duur is, klopt dat? Hoe hebben jullie het gefinancierd?

 

FairClimatefund richt zich op het bereiekn van die huishoudens in rurale gebieden die zonder tussenkomst van het fonds nooit een efficiente cookstove kunnen betalen. Bovendien zijn ze sterk gericht op community development en hanteren ze fairtrade principes waardoor het huishouden dat de CO2 credit produceert daar ook voor betaald wordt ipv de projectontwikkelaar. Dat maakt het uniek. Hierdoor compenseren we onze CO2 footprint én ondersteunen gezinnen die nu hinder ondervinden van klimaatverandering. Een eerlijke win-win. Kan het goedkoper? Ja. Levert deze impact? Nee.

Wij vinden deze investering meer dan waardevol omdat:

-              We helpen bewoners in India door dat het helpt in lokale ontwikkeling

-              We helpen hiermee het klimaat doordat er minder CO2 emissie zal zijn;

-              We geven hiermee intern een prijs aan CO2;

-              We zijn hiermee als bedrijf klimaatneutraal.

-              We anderen hopen te inspireren hetzelfde te doen

 

Hebben jullie nog wel incentive voor verdere reductie?

 

Van 2010 tot 2015 is onze footprint met ruim 15 procent gedaald. In 2020 moet dit 40 procent zijn. Ondanks deze hoge ambitie (40% in 10 jaar), houden we hier stevig aan vast! We geloven hierin! Ook bij andere bedrijven die ook klimaatneutraal zijn, zie je juist dat het ze helpt om de uitstoot sneller terug te brengen omdat de aandacht bij de medewerkers groeit dat ze zelf een bijdrage kunnen leveren aan het klimaatprobleem. Bijvoorbeeld vaker met de trein te gaan, met de fiets naar kantoor of online te vergaderen.

 

Waarom zouden andere bedrijven ook nu al moeten streven naar klimaatneutraliteit?

 

Je laat zien dat je als bedrijf een voorbeeldrol vervult. Door bij compensatie te kiezen voor een gecertificeerd project zoals de projecten van het FairClimateFund geef je ook een impuls aan de kwaliteit van leven van mensen in bijvoorbeeld India. Maar, dit moet je alleen doen als je je huis goed op orden hebt en al stevig je CO2 uitstoot reduceert! Arcadis adviseert daar graag in.

Prev:
Next: