arrow_back

Bruggenbouwer gaat voor duurzame printer om CO2 te besparen

Haasnoot Bruggen is gecertificeerd op niveau 3 van de CO2-Prestatieladder. Na het verduurzamen van de elektriciteit, is de bruggenbouwer op zoek gegaan naar andere maatregelen om CO2 te reduceren en de milieu-impact van de organisatie te verlagen. Zodoende is Haasnoot Bruggen terecht gekomen bij Basic Office Solutions, een bedrijf dat duurzame printoplossingen aanbiedt en daarmee 92 procent CO2-uitstoot bespaart. SKAO sprak met zowel Haasnoot Bruggen als Basic Office Solutions over deze energiebesparende printtechniek.

Hoe inkjetprinters energie besparen

“In tegenstelling tot een laserprinter die veel wordt gebruikt in organisaties, heeft een inkjetprinter veel meer milieuvoordelen”, vertelt Marcel van Dongen, adviseur bij Basic Office Solutions. “Dat komt vooral door het energieverbruik. Een laserprinter werkt op basis van een soort oven. Om te printen wordt het oventje in de printer verhit tot meer dan 200 graden, waardoor de toner wordt verhit en op het papier wordt gedrukt. Vaak merk je ook aan het papier dat je uit een laserprinter haalt, dat het nog warm is. Het verhitten van dat oventje vergt namelijk veel energie. Bij een inkjetprinter heb je dat niet. Een inkjetprinter werkt op basis van een koudafdrukmechanisme, waardoor verhitting van het apparaat niet nodig is. Dit leidt tot een energiebesparing van 96 procent ten opzichte van de laserprinter.”

“Daarnaast bestaat een laserprinter uit onderdelen die vaak vervangen moeten worden, zoals de vier verschillende tonerpatronen, drums, developers, transferbelts en inbrandunits (oventje). Dit levert veel afval op. Bij een inkjetprinter heb je enkel vier inktzakjes nodig. Dit zijn dan ook de enige onderdelen die doorgaans vervangen moeten worden. Zo’n grote inktzak gaat 84.000 afdrukken mee. Voor eindgebruikers is dat heel prettig, omdat ze dan minder vaak de onderdelen moeten vervangen. De inkt die een inkjetprinter gebruikt, is gemaakt op waterbasis waardoor het biologisch afbreekbaar is. Dit is ook een milieuvoordeel ten opzichte van de laserprinter”, legt Van Dongen uit.

CO2-neutraal produceren met 1.256 zonnepanelen op het dak

Ter vervanging van diverse oude laserprinters heeft Haasnoot Bruggen een Epson-Business inkjetprinter in het bedrijfspand geïnstalleerd via Basic Office Solutions. “We zijn door Basic Office Solutions benaderd met de Business inkjetprinter”, zegt Paul Verbaken, bij Haasnoot Bruggen verantwoordelijk voor certificering. “Nu zijn we al langer bezig met duurzame maatregelen om onze milieu-impact te verkleinen. Vanuit dat oogpunt was het interessant voor ons om verder te kijken naar deze printtechniek. Daarnaast hadden we al oude printers staan die we wilden vervangen, dus zo is het balletje gaan rollen.”

De bruggenbouwer is sinds 2017 gecertificeerd op niveau 3 van de CO2-Prestatieladder. Vanuit opdrachtgevers, met name gemeenten, werd Haasnoot Bruggen gewezen op de CO2-Prestatieladder. Overheidsinstellingen zoals onder andere gemeenten maken gebruik van de Ladder in aanbestedingen. Zo kunnen organisaties zich inschrijven op aanbestedingen en het project winnen met een fictieve korting op hun inschrijving door zich te laten certificeren op de CO2-Prestatieladder.

Haasnoot Bruggen heeft al eerder stappen genomen om de CO2-footprint van de organisatie in kaart te brengen. Het was echter nog niet concreet en structureel gemaakt. Daar bracht de CO2-Prestatieladder verandering in. “Al bij de bouw van ons pand hebben wij gekeken naar maatregelen die we konden nemen om CO2 te besparen”, aldus Fred Floor, technisch directeur bij Haasnoot Bruggen. “Zo staat het dak van ons pand vol met 1.256 zonnepanelen, waarmee we groene elektriciteit opwekken en CO2-neutraal produceren. Vorig jaar hielden we 30 procent van ons opgewekte stroom over en dit jaar verwachten we 40 procent van de opgewekte stroom over te houden. We kijken nu naar mogelijkheden om de overgebleven stroom in te zetten om elektrisch te rijden.”

Duurzame innovaties testen op projecten

Ook in zijn projecten onderzoekt de bruggenbouwer manieren om CO2 te reduceren door stroom en energie te besparen. Een voorbeeld daarvan is het testen van draagbare accu’s om aggregaten te vervangen. Verbaken: “Onze collega’s die op projectlocaties werken, maken gebruik van elektrisch gereedschap waarvoor aggregaten worden ingezet. Door de aggregaten te vervangen met draagbare accu’s, kunnen we besparen op het dieselverbruik. De accu’s kunne

Prev:
Next: