arrow_back

Milieu-impact van betongebruik in de Nederlandse bouw

CE Delft heeft voor het eerst inzicht gegeven in de milieu-impact van de Nederlandse betonketen, van grondstofwinning tot en met sloop en recycling. Dit zal in 2014 leiden tot concrete onderlinge afspraken om de betonketen verder te verduurzamen.

Rijkswaterstaat heeft opdracht gegeven voor het onderzoek van CE Delft: ?Milieu-impact van betongebruik in de Nederlandse bouw?. In de analyse is de nadruk gelegd op de klimaatimpact. De totale CO2 emissie van de Nederlandse betonketen bedraagt 1.6 procent van de totale klimaatimpact van Nederland. Dit is aanzienlijk minder dan het mondiale gemiddelde. Cement is doorslaggevend voor de klimaatimpact van de betonketen. Nederland gebruikt relatief veel cementsoorten met industri‰le reststoffen zoals gemalen hoogovenslakken en poederkoolvliegas als grondstof. Dergelijke soorten cement hebben een lagere CO2 emissie dan het gebruikelijke ?Portland? cement.

Bijzonder aan dit onderzoek is dat alle schakels in de betonketen zijn meegenomen. Zo blijkt dat staal gebruikt als wapening in beton ook een flinke klimaatimpact heeft, maar dat dankzij de rol van de Nederlandse recyclingindustrie dit staal vrijwel 100 procent wordt hergebruikt waardoor de netto klimaatimpact wel meevalt. Vrijwel al het beton wordt opnieuw gebruikt , voornamelijk als funderingsmateriaal in de wegenbouw maar ook steeds vaker als toeslagmateriaal voor nieuw beton.

Betonkernactivering en andere handelingsperspectieven
In het onderzoek van CE Delft zijn diverse handelingsperspectieven onderzocht om de klimaatimpact van de Nederlandse betonsector te verminderen. Betonkernactivering kan bijvoorbeeld helpen bij het bouwen van energieneutrale gebouwen. Het rapport laat zien dat de klimaateffecten van het bouwproces binnen enkele jaren gecompenseerd kan worden doordat in de gebruiksfase netto geen energieverbruik meer plaatsvindt. Of betonkernactivering in de praktijk de meest geschikte technologie is moet per project worden beoordeeld. Het kwantitatieve effect op de CO2 uitstoot van Nederland is nog niet te bepalen. Voor andere handelingsperspectieven is het wel mogelijk om een kwantitatief effect aan te geven. Kansen liggen in het terugdringen van de CO2 emissies bij de productie van cement. Door slimmer te bouwen en ontwerpen kan het gebruik van ?klinker? per m3 beton verminderd worden.ÿ

Bron: MVO Nederland

Prev:
Next: