arrow_back

Nieuwe lijst CO2-Emissiefactoren voor CO2-Prestatiedder

Op 1 januari jl. heeft een breed samenwerkingsverband (waaronder SKAO) de website www.co2emissiefactoren.nl gelanceerd. Deze website bevat een eenduidige lijst CO2-emissiecijfers die gebruikt wordt door diverse instrumenten zoals de CO2-Prestatieladder, de Milieubarometer en het Programma Lean and Green.

Het gebruik van de nieuwe cijfers voor de CO2-Prestatieladder staat toegelicht in het nog te publiceren Handboek 3.0. Bedrijven hebben tot eind 2015 de keuze om nog de CO2-emissiefactoren van Handboek 2.2 te gebruiken, dan wel de nationale emissiefactoren van de website www.co2emissiefactoren.nl. Wanneer gekozen wordt voor de nationale emissiefactoren dan zijn de bedrijven er zelf verantwoordelijk voor om te controleren of er factoren zijn aangepast en of - als gevolg daarvan - het basisjaar, de doelstellingen e.d. opnieuw berekend moeten worden. In de wijzigingenlijst die gepubliceerd wordt bij Handboek 3.0 staan de wijzigingen in de nationale CO2-emissiefactoren (en of deze emissies moeten worden herberekend) toegelicht.

CO2-emissies gaan een steeds belangrijkere rol spelen bij investeringsbeslissingen. In Nederland wordt in 2014 circa 4 miljard euro aanbesteed door onder meer Rijkswaterstaat en ProRail waarbij de CO2 prestatie in de gunning een rol speelt. De onderliggende cijfers moeten wel kloppen. Door het bestaan van verschillende cijfers en rekenmethodes gaat bij certificering op de CO2 prestatieladder nog vaak veel energie verloren aan discussies over de betrouwbaarheid van cijfers zonder dat die energie besteed wordt aan daadwerkelijke CO2-reductie.

De lijst op www.co2emissiefactoren.nl legt een basis voor accurate en eenduidige berekeningen van de klimaatimpact. De lijst is een ongoing process; gebruikers en kennisinstellingen zullen deze lijst in de komende jaren verder aanscherpen, uitbreiden en actualiseren. SKAO streeft er naar dat technologische ontwikkelingen zo snel mogelijk in de lijst worden verwerkt zodat bedrijven er direct mee kunnen rekenen. Voor wijzigingen in factoren die herberekening noodzakelijk maken, streeft SKAO naar een actualisatie niet vaker dan eens in de twee jaar.

Via de website www.co2emissifactoren.nl is de Helpdesk te bereiken die u kan helpen met al uw vragen over de CO2-emissiefactoren. Als u nog vragen hebt over het gebruik van de CO2-emissiefactoren dan kunt u contact opnemen met de SKAO; [email protected]


Prev:
Next: