arrow_back

Op weg naar een klimaatneutrale infrasector in Nederland

In het kader van het onderzoek ‘Op weg naar een Klimaatneutrale infrasector in Nederland’ dat SKAO in samenwerking met TU Delft heeft uitgevoerd, is een businesscase uitgelicht over duurzaam asfalt. Deze businesscase is te zien in een film waarin ook de resultaten van het onderzoek worden benoemd. Bekijk het filmpje hier.

Duurzaam asfalt

In het onderstaande filmpje ‘Grip op de groene businesscase’ van de Topsector Energie is een businesscase van duurzaam asfalt uitgelicht. Marjolein van der Klauw, adviseur duurzaam inkopen bij Rijkswaterstaat en Theo Baggerman, KAM (Kwaliteit, Arbeid en Milieu)-manager bij Dura Vermeer, komen in het filmpje aan het woord over wat er nu al mogelijk is om duurzaam asfalt in projecten te realiseren. Zowel Rijkswaterstaat als Dura Vermeer waren betrokken bij het onderzoeksproject ‘Op weg naar een klimaatneutrale infrasector in Nederland’. Bekijk hieronder het filmpje.Klimaatneutrale Infra

Om aan de klimaatdoelstellingen van Parijs te voldoen, dient Nederland klimaatneutraal te worden. Dit geldt ook voor de infrasector. Er moet worden ingezet op innovaties en maatregelen die de transitie naar klimaatneutraliteit versnellen, maar het was onduidelijk welke dit zijn. Daarnaast is het lastig om zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers te laten samenwerken in de keten om deze innovaties te stimuleren. De bevindingen van het onderzoeksproject ‘Op weg naar een klimaatneutrale infrasector in Nederland’ en bovenstaande businesscase laten zien dat het mogelijk is.

Naast het stimuleren van ketensamenwerking om een klimaatneutrale infra te realiseren, heeft SKAO in samenwerking met TU Delft in dit project onderzocht welke scenario’s en transitiepaden realistisch zijn voor een klimaatneutrale infrasector, met de focus op asfalt, diesel, beton en staal. Hiervoor wordt draagvlak gecreëerd binnen de sector en de uitkomsten van het onderzoek vertaald naar praktische handvatten voor bedrijven en opdrachtgevers in de infrasector, via de CO2-Prestatieladder.

Het onderzoeksproject is een MVI-Energie project, onderdeel van de Topsector Energie-brede ambitie om bij te dragen aan het versnellen van de transitie naar een duurzame energievoorziening, als onderdeel van de ontwikkeling richting een duurzame samenleving.

Bent u bezig met een CO2-reducerende en/of circulaire innovatie die bijdraagt aan een klimaatneutrale infrasector? Wij zijn benieuwd! We horen het graag via info@skao.nl

 

Meer informatie over het onderzoeksproject ‘Op weeg naar een klimaatneutrale infrasector in Nederland’ vindt u hier

Prev:
Next: