arrow_back

Primeur in de autobranche: Mercedes-Benz behaalt certificaat op de Ladder

In de bouw- en afvalsector begint de CO2-Prestatieladder langzaamaan de norm te worden. Er zijn echter nog genoeg sectoren waar geen enkel bedrijf op de Ladder gecertificeerd is. De autobranche hoort daar echter niet meer bij. Mercedes-Benz Dealer Bedrijven sleepte onlangs, als allereerste autobedrijf van Nederland, een niveau 3-certificaat in de wacht.

Mercedes-Benz Dealer Bedrijven (MBDB) is, zoals de naam al doet vermoeden, verkoper van Mercedes-Benz personenauto’s, bedrijfswagens, trucks en onderdelen. Daarnaast biedt het bedrijf een schare aan services aan, zoals reparaties en het spuiten/lakken van auto’s en aparte onderdelen. Het autobedrijf bestaat inmiddels ruim 80 jaar en telt zo’n 300 werknemers, verdeeld over 6 vestigingen in zuidwest Nederland.

Groene stroom en energielabel A

Duurzaamheid staat al jaren prominent op de agenda van MBDB, vertelt Dominique van der Sar, hoofdverantwoordelijke voor de recente certificering op de CO2-Prestatieladder: “We zien het als onze verplichting om bij te dragen aan een beter milieu. Dit doen we natuurlijk door steeds schonere voertuigen aan te bieden, maar dat kan niet van de een op de andere dag. Daarom vinden we het belangrijk om de footprint van onze bedrijfsvoering in de tussentijd zo klein mogelijk te maken.”

MBDB koopt sinds dit jaar bijvoorbeeld enkel nog groene stroom in en het filiaal in Maasdijk verkreeg onlangs energielabel A. Ook de renovatie van het hoofdfiliaal in Den Haag werd duurzaam uitgevoerd, compleet met goede isolatie en een modern en energie-efficiënt klimaatsysteem. Door deze en andere inspanningen behaalde MBDB eerder al het Erkend Duurzaam-certificaat, het bekendste duurzaamheidskeurmerk van de Nederlandse autobranche.

Certificering op de CO2-Prestatieladder

Het behalen van een certificaat op de CO2-Prestatieladder was een logische vervolgstap, stelt Van der Sar. “We zijn niet onbekend met CO2-reductie en energiebesparing”, vertelt ze. “Als bedrijf met een elektriciteitsverbruik van boven de 50.000 kilowattuur ben je in Nederland sowieso verplicht om je energieverbruik in kaart te brengen en energiebesparingsmaatregelen te identificeren en uiteindelijk ook uit te voeren. Het leek ons slim om die verplichting te combineren met een certificering op de CO2-Prestatieladder.”

In de autobranche wordt er bij aanbestedingen vooralsnog weinig tot niet gevraagd naar de CO2-Prestatieladder, maar dat weerhield MBDB niet om ermee aan de slag te gaan. Het bedrijf vraagt zelf namelijk wél om duurzaamheid en certificering op de CO2-Prestatieladder in hun aanbestedingen. “Onze afvalpartner kozen we bijvoorbeeld ook omdat die een certificaat op de Ladder had”, aldus Van der Sar. “Dan is het niet meer dan logisch dat we zelf ook die stap zetten.”

CO2-reductie van 15 procent

Stap één van het certificeringstraject was het in kaart brengen van de eigen CO2-footprint, die in 2018 neerkwam op 3.210 ton CO2. Daarna werd een doelstelling gesteld om die CO2-footprint in de aankomende jaren te verlagen. De stip op de horizon? Een CO2-reductie van 15 procent in 2023 ten opzichte van 2018. “We hebben een lange lijst van maatregelen opgesteld, klein en groot, die we tot die tijd zullen doorvoeren”, aldus Van der Sar.

Ze verwacht dat de grootste impact zal liggen bij het verduurzamen van de 6 filialen van het autobedrijf. Zo werd het hoofdkantoor in Den Haag eerder al uitgerust met 1.720 ledlampen, waarmee het energiegebruik van het gebouw fors daalde. “Daarnaast zetten we in op Het Nieuwe Rijden, om ons brandstofverbruik terug te dringen”, licht Van der Sar toe. “Door efficiënter en zuiniger rijgedrag kun je zomaar een brandstofbesparing van 10 procent realiseren. En in de aankomende jaren zullen we ons wagenpark natuurlijks stapsgewijs elektrificeren.”

Duurzamere spuitcabines

Er staan voor MBDB ook verduurzamingsslagen op de planning die specifiek voor de autobranche relevant zijn, bijvoorbeeld in de spuitcabines. Van der Sar: “We onderzoeken het gebruik van alternatieve spuitmethoden en laksoorten, die de CO2-uitstoot van deze werkzaamheden kunnen terugdringen. Met het gebruik van milieuvriendelijkere laksoorten maak je bijvoorbeeld al positieve impact. Die bevatten geen of weinig fossiele grondstoffen en kunnen op lagere temperaturen drogen, waardoor je minder energie verbruikt.”

<

Prev:
Next: