arrow_back

SKAO wenst u een mooie kerst en een gelukkig nieuwjaar

Terugblik Gijs Termeer

Ik was laatst op een netwerkbijeenkomst van het Minsterie van I&W. Daar zag ik hoe de CO2-Prestatieladder is verankerd in de interne bedrijfsvoering van het ministerie en hoe die de ambities van het ministerie en Rijkswaterstaat op het gebied van CO2 aanjaagt. Daar ben ik trots op. Van MKB tot multinational, Nederlandse én buitenlandse bedrijven, gemeenten en nationale overheden: zij maken structureel werk van CO2-reductie met de CO2-Prestatieladder.

Het aantal bedrijven op de ladder blijft ook dit jaar weer groeien. Wij hebben dit jaar aan Energieleverancier Pure Energie het 800ste certificaat mogen uitreiken. Weer een mooie mijlpaal. Naast een energieleverancier, haalden ook een veehouderij en een landbouwbedrijf een certificaat. Dit toont de groei in de breedte van de Ladder aan. Er werken nu bijna 3.000 (!) bedrijven structureel aan CO2-reductie met de CO2-Prestatieladder.

Verder zetten steeds meer opdrachtgevers de ladder in bij aanbestedingen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan 75 gemeenten, provincies, waterschappen en landelijke overheden de ladder gebruiken. Sommige overheden hebben in 2017 ook de volgende stap gezet; het inzetten van de CO2-Prestatieladder in de eigen bedrijfsvoering. Practice what you preach! De gemeente Renkum en het Ministerie van I&W (voorheen ministerie van I&M) hebben het goede voorbeeld gegeven. Welke overheden gaan in 2018 het stokje overnemen?


Het is onze ambitie om van de CO2-Prestatieladder hét CO2-managementsysteem van Nederland te maken. Dat zijn wij misschien al, maar dat weet nog niet iedereen. Met name bij de relevante ministeries in Den Haag willen we de Ladder naar voren schuiven als een belangrijk onderdeel van de klimaatplannen van het nieuwe kabinet om de 49% emissiereductie in 2030 te halen. In onze ogen is het hiervoor ook nodig dat iedere middelgrote organisatie een CO2-Managementsyeem inricht om structureel werk te maken van CO2-reductie.

Wij blijven inzetten op onze Ambities & Prioriteiten 2016-2018. De zichtbaarheid van de maatschappelijke impact wordt vergroot door kennisdeling en communicatie. Wij gaan zorgen voor een actievere rol van opdrachtgevers bij de inzet van de CO2-Prestatieladder, vooral ook tijdens de uitvoering van een project. Ook het onderscheidend vermogen op de hoogste niveaus blijft een belangrijk aandachtspunt waar we met veel partijen aan werken. Tenslotte willen wij blijven groeien in Nederland, maar ook daarbuiten. Met de Praktische Gids voor organisaties hebben we dit jaar zowel bedrijven als overheden van meer gemak voorzien om aan de slag te gaan met de CO2-Prestatieladder. De Praktische Gids is te lezen als ondersteuning voor het Handboek 3.0.

Een overkoepelend thema in het werk van SKAO is het streven naar klimaatneutraliteit. Samen met TU Delft is SKAO in 2017 gestart met het project ‘Op weg naar een klimaatneutrale infra’. Doel van het project is om innovatie en ketensamenwerking te stimuleren voor een klimaatneutrale infrasector. De focus ligt hierbij op asfalt, diesel, beton en staal. Met de uitvoering van het onderzoek naar scenario’s naar een klimaatneutrale GWW heeft SKAO zijn positie als netwerkorganisatie versterkt. Wij zoeken in 2018 naar mogelijkheden het onderzoek door te zetten.

Wij willen alle partners bedanken die samen met ons van 2017 een mooi jaar hebben weten te maken. We wensen allen prettige feestdagen en kijken uit naar mooie uitdagingen in 2018!

Gijs Termeer

Prev:
Next: