arrow_back

Adviesbureau Rebel haalt certificaat en gaat voor 49% minder uitstoot in 2030

Het adviesbureau dat buiten de lijntjes kleurt, niets wil weten van hiërarchie en vooral een maatschappelijke impact wil maken heet Rebel en heeft sinds kort een CO2-Prestatieladdercertificaat behaald op niveau 3. Wouter de Waart, consultant circulaire economie bij het bedrijf, trok de kar bij dit certificeringsproces en vertelt hoe ‘rebels adviesgeven’ op het gebied van duurzaamheid eruit ziet. En: hoe zijn organisatie zelf het gestelde doel van 49% reductie in 2030 t.o.v. 2019 denkt te behalen.

Waarom heeft Rebel besloten een certificaat op de CO2-Prestatieladder te behalen?

Wouter: ‘binnen onze organisatie was er al een team bezig met duurzaamheid. Dit team had voor onze organisatie al een aantal maatregelen getroffen, zoals het gebruik van bio-papier en ledlampen, maar we waren op zoek naar iets substantiëlers, naar een goede standaard om aan te voldoen. Toen een provincie bij haar uitvraag gunningvoordeel verleende aan niveau 3 gecertificeerde organisaties, hebben we de Ladder in het vizier gekregen en vonden we daarin wat wij zochten.’ Een mooi voorbeeld van de ‘power of procurement’ door aanbestedende diensten dus. Wouter geeft verder nog aan dat het Rebel ook gaat om het stellen van een goed voorbeeld richting de partijen die zij zelf adviseren rondom duurzaamheid. ‘We willen het qua duurzaamheid graag nóg beter doen en het gesprek aangaan met opdrachtgevers en samenwerkingspartners, dan helpt het om jaarlijks je eigen prestaties te meten en te evalueren.’

Hoe ziet ‘buiten de lijntjes kleuren’ eruit als het gaat om adviseren over duurzaamheid?

Wouter: ‘Waar andere organisaties zich misschien laten leiden door klussen die het meeste geld opleveren, laten wij ons graag leiden door dat wat echt maatschappelijke impact maakt. Rebel is een platte organisatie waar iedereen zijn of haar ideeën op tafel mag gooien, kritische vragen mag stellen en brutale suggesties mag doen.’ Volgens Wouter komt het bedrijf door deze onorthodoxe werkwijze tot adviezen die net wat verder gaan dan de reguliere adviezen.

‘Dat zie je ook terug in het feit dat we zelf mee-investeren in projecten waar we echt in geloven.’ Wouter noemt als voorbeeld het project van het plaatsen van windturbines in de Eemshaven in Noord-Groningen. ‘Door zelf mee te investeren in twee turbines met een capaciteit van 10-12 MW, kwam het project sneller van de grond. Dat vonden we belangrijk, omdat het gaat over duurzame energie.’

Rebel heeft zich ten doel gesteld in 2030 49% minder CO2 uit te stoten dan in referentiejaar 2019. Op welke manier gaan jullie dat verwezenlijken?

‘We zijn op dit moment aan het kijken of en hoe we ons vliegverkeer kunnen beperken’. zegt Wouter. ‘Hier komt nu 67,3% (484 ton) van onze totale CO2-uitstoot vandaan, doordat ons bedrijf internationaal actief is. Er wordt veel gereisd tussen onze kantoren. Mede dankzij corona kijken we nu kritischer naar wat echt noodzakelijke vluchten zijn. Ook zou het mooi zijn om als bedrijf tegen je opdrachtgever te kunnen zeggen: ‘Wij vliegen niet meer’, of alleen in bepaalde situaties. Maar dat kan alleen in overleg met de klant, wij willen de positieve impact van onze projecten natuurlijk ook blijven maken. Voor eis 3.D.1 van de Ladder hebben wij ons aangesloten bij de Club van 49 en tijdens een van de bijeenkomsten hebben we gesproken over oplossingen voor dit soort scope 3-emissies. Wat kun je op het gebied van duurzaamheid vragen van je opdrachtgever of leverancier? Het komt erop neer dat we zulke statements gezamenlijk moeten maken om als bedrijf de positieve impact van onze projecten te combineren met de impact van onze eigen activiteiten, zoals vliegen.’ Het zou mooi zijn als het lukt, Rebel doet en denkt in ieder geval graag mee.



Prev:
Next: