arrow_back

Koninklijke Ahrend behaalt certificaat op de CO2-Prestatieladder

Koninklijk Ahrend heeft onlangs een certificaat behaald op de CO2-Prestatieladder. Hiermee voldoet de kantoorinrichter aan de wensen van zijn opdrachtgevers om zowel in de organisatie als in projecten actief te werken aan CO2-reductie. Wanneer blijkt dat werken met de Ladder toonaangevend is voor zijn stakeholders, heeft Ahrend besloten ook zijn internationale ondernemingen te laten certificeren.

Aanbesteding gewonnen mede dankzij inzet van de CO2-Prestatieladder

De organisatie was al langer bekend met de toepassing van de CO2 prestatieladder bij aanbestedingen, met name bij aanbestedingen van Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat heeft de verantwoording voor de categorie “kantoorinrichting” binnen de Rijksoverheid. Vanuit die hoedanigheid heeft zij een aanbesteding uitgeschreven voor circulair kantoormeubilair ten behoeve van de Belastingdienst . Daarin heeft Rijkswaterstaat haar potentiele opdrachtnemers concreet gewezen op de CO2-Prestatieladder om de kansen op gunning van het project – circulaire inrichting van haar kantoorpanden – te vergroten. Zo liet Ahrend bij de inschrijving op de aanbesteding weten een certificaat op niveau 3 van de CO2-Prestatieladder een jaar na gunning te behalen. Dat is de kantoorinrichter dan ook gelukt.

“We hebben de aanbesteding van de Belastingdienst in oktober 2018 gewonnen”, vertelt Dionne Ewen, manager Circulaire Economie bij Koninklijk Ahrend. “Het project betreft het leveren van circulair kantoormeubilair voor de Belastingdienst. De overheidsinstelling wilt zoveel mogelijk van wat ze al hebben aan meubilair hergebruiken. Het is daarom onze taak om het meubilair te updaten, te refurbishen en gereed te maken voor een volgende levenscyclus. Het meubilair moet daarnaast weer voldoen aan de gebruiksnormen en wensen van de Belastingdienst. Het contract is vanaf half januari dit jaar ingegaan en wij zijn inmiddels gestart met het leveren van het refurbished kantoormeubilair aan de Belastingdienst. Tijdens dit project zien we ook kansen om de CO2-uitstoot van onze activiteiten te verkleinen.”

Internationaal interesse voor de CO2-Prestatieladder

Aan het begin van certificering op de Ladder, ontdekte de internationale projectinrichter al snel dat het systeem ook geschikt is voor zijn internationale vestigingen. De Laddersystematiek wordt erkend door zijn stakeholders, zowel nationaal als internationaal. Naast Ahrend, zijn de merken Gispen, Techo en Presikhaaf Schoolmeubelen gecertificeerd op de CO2-Prestatieladder. Deze merken vallen onder Koninklijk Ahrend. Verder liet Ahrend zes productielocaties en tien showroomlocaties verspreid over Europa en Azië certificeren op de CO2-Prestatieladder.

“Voor de productielocaties waren we al bezig met het inventariseren en monitoren van de CO2-uitstoot”, vertelt Ewen. “De gegevens waren er al. Dankzij de inzet van de CO2-Prestatieladder hebben we nu ook goed inzicht in hoe het zich ontwikkelt en welke maatregelen we kunnen nemen om de CO2-uitstoot te verlagen. Het systeem wordt jaarlijks bijgewerkt, dus de organisatie is er continu mee bezig. Elke keer wordt de organisatie en dochterondernemingen uitgedaagd om ambitieuzer te zijn, om meer CO2 te reduceren dan ze al deden.”

Ewen: “Met name de inzicht in waar de CO2-uitstoot in scope 1 en 2 in onze organisatie bevindt, was waardevol. We hadden al in de gaten dat de Nederlandse productielocaties, de grootste die we hebben, het meest zou wegen in onze totale CO2-footprint. Daarom focussen we ons nu op energy efficiency. Zo werk ik samen met de directeur supply chain, die verantwoordelijk is voor onze productielocaties, om de CO2-uitstoot in kaart te brengen en te reduceren door efficiënter in de keten te werken. Hiervoor ontwikkelen de KAM (Kwaliteit, Arbeid, Milieu)-managers van onze productielocaties een actieplan waarop kansen voor CO2-reductie per productielocatie zijn uitgestippeld.”

Klimaatdoelen al behaald

“Wat wij nu merken is dat wij het laaghangende fruit al hebben geplukt, wat betreft CO2-reductie”, zegt Ewen. “We zijn in de jaren ’90 voor het eerst begonnen met het meten van de milieu-impact van onze organisatie. Op basis daarvan hebben we een eerste milieuverslag uitgebracht. Deze resultaten hebben we met terugwerkende kracht verwerkt in onze implementatie van de CO2-Prestatieladder. Door onder andere de inzet van groene energie en de focus op energy efficiency in onze productieketens, hebben we 50 procent van onze CO2-uitstoot verlaagd ten opzichte van 199

Prev:
Next: