arrow_back

Een terugblik: een greep uit 5 projecten waarin de CO2-Prestatieladder is toegepast

In 2017 is het 800ste certificaat van de CO2-Prestatieladder uitgereikt en hebben naar schatting meer dan 75 opdrachtgevers gebruikgemaakt van het aanbestedingsinstrument in meer dan 250 projecten. Dit artikel geeft een overzicht weer van 5 willekeurige projecten waarop de CO2-Prestatieladder een rol heeft gespeeld in duurzaamheid en het terugdringen van CO2-uitstoot.

1. Duurzame fietsenstalling Forum Zuid

Op Utrecht Centraal wordt het Forum Zuid gerealiseerd. Dit project omvat de bouw van een fietsenstalling gecombineerd met een verhoogd plein, op zo’n 7,5 meter boven de grond. In dit project is K_Dekker als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de bouw van de fietsenstalling en een verhoogd plein dat tussen het Beatrixgebouw, de Openbaar Vervoer-Terminal en het Stationsplein West ligt. Het ontwerp van Forum Zuid werd mogelijk gemaakt door het architectenbureau Group A.

“Voor de aanbesteding van het Forum Zuid, hebben we ons ingeschreven door gebruik te maken van de CO2-Prestatieladder”, vertelt Maarten Snijder, projectleider bij K_Dekker bouw & infra. In dit project vertaalt duurzaamheid zich in onder andere dynamische lichtregeling, waarbij verlichting wordt gedimd bij afwezigheid van personen in de ruimte. Daarnaast krijgt het verhoogde plein voldoende groenvoorziening die niet alleen bijdraagt aan de sfeer van de omgeving, maar ook een oplossing biedt voor een veranderend stadsklimaat. Door regenwater op te vangen voor hergebruik, worden de planten op het Forum Zuid van water voorzien.

“In 2016 is 32 procent van de totale omzet die we hebben over het bedrijf, gerealiseerd door projecten waar de CO2-Prestatieladder een rol heeft gespeeld”, zegt Huub Groenenberg, manager Kwaliteit, Arbeid en Milieu (KAM) bij K_Dekker. “Je ziet dat steeds meer opdrachtgevers, met name overheden en semi-overheidsinstellingen, gebruikmaken van de CO2-Prestatieladder.” Lees hier het volledige interview met K_Dekker over Forum Zuid.


2. De duurzaamste tunnel van Nederland

Op de bouwplaats van de Rotterdamsebaan, een project waarin BAM en VolkerWessels samenwerken binnen de Combinatie Rotterdamsebaan, prijkt een bouwbanner van de CO2-Prestatieladder. Bij de ontwikkeling van dit project wordt duurzaamheid naar een hoger niveau getild. Zo krijgt de nieuwe verbindingsweg tussen knooppunt Ypenburg (A4/A13) en de Centrumring van Den Haag de duurzaamste tunnel van Nederland. Deze tunnel wordt vernoemd naar een kunstwerk van Piet Mondriaan, de Victory Boogie Woogie.

In dit project is gebruik gemaakt van de CO2-Prestatieladder. Bouwconcern BAM stond aan de wieg van het CO2-managementsysteem. “Door het steeds betere inzicht in onze eigen CO2-emissies en het continu zoeken naar reductiemogelijkheden, draagt de CO2-Prestatieladder bij aan onze duurzaamheidsambities”, zegt Menno Visser, CSR Specialist van BAM Infra Nederland. “Ook beloont de CO2-Prestatieladder duurzame en innovatieve oplossingen door gunningvoordeel bij aanbestedingen. Daarnaast stimuleert het managementsysteem BAM Infra NL om in de keten, met leveranciers en eindgebruikers aan de slag te gaan met CO2-reductie.” Lees in dit interview meer over de Rotterdamsebaan en de CO2-Prestatieladder.


3. CO2-reductie dankzij Big Data

De CO2-Prestatieladder draagt niet alleen bij aan CO2-reductie in de bouwsector. Ook de ICT-sector ziet kansen voor CO2-reductie met de ladder. ICT-onderneming InTraffic laat dat zien met de zogeheten Landelijke Infra Monitoring (LIM), die door ProRail wordt gebruikt. De LIM is een Big Data-oplossing bestaande uit een dashboard, dat relevante data over treinwissels in Nederland in één oogopslag weergeeft. Uiteindelijk moet de LIM zoveel informatie bevatten, waardoor het systeem twee dagen van tevoren ka

Prev: